Synodontis granulosus


S. granulosus is een zeer gewilde vis, en dat is niet in de laatste plaats door de mooie aftekening van de vinnen. De ondergrondkleur is grijsblauw en de vis wordt tot 40 cm. groot. Synodontissen uit het Tanganyikameer hebben een huid met zeer kleine ribbeltjes. S. granulosus ontleent daar zijn naam aan. Daarmee is het dan ook direct een vis die slechts voor de grotere aquaria geschikt is. Ze kunnen als groep of als solitair worden gehouden. Voor een groep is uiteraard een zeer ruime bak nodig. In de handel worden de vissen voor hoge prijzen aangeboden, en dat is niet in de laatste plaats omdat er nooit nakweek wordt aangeboden. Ze komen namelijk op grote diepte voor en de vangst is dus niet eenvoudig.

Recent zijn er berichten uit het Verenigd Koninkrijk dat een eerste nakweek gelukt zou zijn. Details zijn echter niet bekend gemaakt. Vermoedelijk strooien ze de eitjes vrij rond of leggen ze ze in de bodem.

Het zijn alleseters die naar binnen werken wat in hun bek past. Ook een klein visje lijkt best te smaken. Medicijnen: ze zijn overgevoelig voor koperhoudende medicatie.