Vraag over Gibberosa blue Zaïre soorten

voor vragen over de verschillende Tanganyikacichliden
Plaats reactie
Steven1975
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 jun 2016, 23:23

Vraag over Gibberosa blue Zaïre soorten

Bericht door Steven1975 » 24 jun 2016, 23:45

Ik heb sinds kort Gibberosa Moba en heb me aardig ingelezen via divere websites. Nu lees ik op mopampa.nl over de blue Zaïre het volgende:

'Zoals vele varianten is de Zaïre variant is ook weer opgedeeld in meerdere varianten. De vatianten zoals Moliro, Tembwe, Moba, Mikula, Chumbu en Kalumba werden geruime tijd later geïntroduceerd. Deze danken hun naam vaak aan de vangstplaats maar ook dit gaat weer niet in alle gevallen op. Neem bijvoorbeeld de Moba, deze word niet naar verwachting bij Moba gevangen maar in de baai M’toto. De echte kenner zegt het verschil tussen deze varianten te kunnen herkennen, maar voor een persoon die niet dagelijks met meerdere varianten in aanraking komt zal dit verschil niet of nauwelijks waar te nemen zijn. De bekendste onder de Zaïres zijn toch de Kapampa’s en Moba’s al doen de andere varianten er niks voor onder'.

Nu vraag ik me af wat de uiterlijke verschillen zijn tussen deze varianten. Welke echte kenners van deze soort kan mij het antwoord (een link zou ook fijn zijn) geven?

Dank!

AlfredB
Berichten: 5
Lid geworden op: 14 nov 2016, 19:54

Re: Vraag over Gibberosa blue Zaïre soorten

Bericht door AlfredB » 14 nov 2016, 20:10

Op de site van mopampa stond eerst aardig wat uitgelegd over dit onderwerp. Deze lijkt inmiddels uit de lucht te zijn. Volgens mij staat het meeste nu hier http://www.cichlidenkwekers.nl/tags/mopampa/.

Deze link vond ik zelf wel handig.
http://www.mypalhs.com/forums/showthrea ... tification

(http://www.tanganika-dream.wz.cz/GibberosaEN.html)

Ben zelf ook geen echte kenner, maar probeer er ook een beetje wijs uit te worden....

Plaats reactie