Cyprichromis leptosoma

Het exemplaar dat hier is afgebeeld is een mannetje, vrouwtjes blijven egaal zilvergrijs. Het leuke van deze vis is, dat deze zich in de loop van de evolutie is gaan gedragen als een typische scholenvis. Dit illustreert eens te meer hetgeen er over de evolutie der cichliden wordt gezegd onder het kopje "onstaan" links op deze pagina. De bijnaam 'haringcichliden' voor dergelijke baarzen (want dat zijn het nog steeds) is dan ook niet uit lucht komen vallen. Afgebeeld is de variant die gevonden wordt in de baai van Utinta: Cyprichromis leptosoma 'Utinta'. C. leptosoma moet niet worden verward met Cyprichromis sp. "leptosoma jumbo", een soort die beduidend groter wordt.

Deze vissen zetten eieren af in open water. De zinkende eitjes worden daarna direct door het vrouwtje in de bek genomen. Na circa drie weken laat ze de jongen los. Deze gaan onder het wateroppervlak zwemmen. Ze worden niet door de volwassen leptosoma's opgegeten.

Het verdient voorkeur de verhouding mannetjes/vrouwtjes 1:1 te houden: we willen graag de mooie mannetjes zien, maar met meer mannetjes hebben de vrouwtjes geen rust.Hier nog een foto van een andere veelgehouden variant: Cyprichromis leptosoma 'Blue Flash'. © 2002, Gijs Knoop.