Lamprologus lemairii, Boulenger, 1899

aquarium
(cm / ltr)
vislengte
(cm, m / v)
aantal
(m / v)
agressie
(0 tot +++)
voedsel
 
moeilijk
(0 tot +++)
200 / 500 26 / 13 1 of meer + dierlijk-alleseter +Tekst: Edwin Kuyntjes

Algemeen
Deze vis wordt in de handel en hobby nog veelvuldig aangeduid als Lepidiolamprologus lemairii. Dat zou men echter niet verwachten gezien het onvoorspelbare gedrag van de andere leden van die familie. Daarbij vergeleken is deze L. lemairii een rasechte "heilige". Wat dat betreft zou deze vis niet meer tot de Lepidio-familie gerekend mogen worden!

Het is een vis die nooit moeilijk doet, af toe een dreigje terug maar dat is het dan ook! Deze vis met een boos lijkend hoofd en grote ogen sluipt langzaam over de bodem of hangt roerloos gecamoufleerd tussen een paar rotsen. Over het algemeen is deze vis ook geen bedreiging voor je andere vissen omdat ze het slechts voorzien hebben op vissen die zich ziek of gewond gedrag vertonen. Let op: hier horen ook vissen bij die net in het aquarium gezet worden, en dus "de weg een beetje kwijt zijn". L. lemairii lijkt liever lui dan moe te zijn. Als flexibele regel kan men er beter geen vissen bij plaatsen die een kwart van hun eigen lengte zijn. Het nadeel van deze vis is dat het mannetje de 26 cm kan halen.

Kweek
Over de kweek is weinig bekend, maar heeft gezien de populairitiet van deze vis waarschijnlijk weinig zin, het is beter deze vis als eenling te houden, alleen doen ze het prima.

Bijzonderheden
Deze vis past in bijna elk bestand, mits de grootte van de andere vissen erop afgestemd wordt.