«Lamprologus» multifasciatus

«Lamprologus» multifasciatus

Sterk gelijkend op «Lamprologus» similis, is ook dit een kleine slakkenhuiscichlide: mannetjes tot 5 cm. en de vrouwtjes kleiner. Het onderscheid met «Lamprologus» similis de multifasciatus is licht gekleurd met donkere strepen. Dat is bij de similis andersom, en de strepen lopen door tot achter het kieuwdeksel. Bij de similis lopen ze door tot op de kop. Ze zijn sterk gebonden aan slakkenhuizen, hiervan dient op verschillende plaatsen in de bak een tiental neergelegd te worden. Het aantal is eigenlijk afhankelijk van de grootte van de groep vissen: ze moeten in een grotere groep (tenminste 10 volwasen exemplaren) gehouden worden, en voor elke vis moet zeker 1 slakkenhuis in de bak liggen. Het zijn robuuste visjes, klein als ze zijn, en zullen er niet voor terugschrikken een grotere vis te verjagen.

De kweek is vrij eenvoudig: in een grotere groep vormen zich vrij gemakkelijk koppels, die zelfs onder minder ideale omstandigheden vlot tot afzetten overgaan. De eitjes en pas uitgekomen jongen worden zeer fel verdedigd tegen alles wat te dicht in de buurt komt.

De kleine jongen zwemmen al snel in de nabije omgeving van het ouderlijk slakkenhuis rond, en kunnen gevoerd worden met met pas uitgekomen Artemia en fijngewreven droogvoer.

Ondanks de geringe afmetingen schrikt deze vis er niet voor de confrontatie aan te gaan met een grotere vis. Zolang het gezelschap geen viseter is, kan de slakkenhuiscichlide prima functioneren in een grotere bak met grotere soorten.