Neolamprologus brevis

En van de kleinst bekende cichliden: mannetjes tot 5 cm. en de vrouwtjes kleiner. Ze worden vaak 'slakkenhuiscichlide' genoemd, en brengen in en rond slakkenhuizen graag hun tijd door. De slakkenhuizen bieden bescherming en ze zetten hun eitjes er in af. Deze vis is niet moeilijk om te houden en door zijn boeiende gedrag een prima vis voor de beginnende Tanganyikaliefhebber of voor iemand met een kleiner aquarium.

Ze komen vrij vlot tot voortplanting, zolang ze goed (betekent niet: veel) te eten krijgen, en het water in orde is (water alkalisch en aan de harde kant). Als schelpjes kunnen lege huisjes van escargots genomen worden (zijn inclusieg slak in het vriesvak van een grotere supermarkt aanwezig). Ook kunnen de slakkenhuizen worden gebruikt die bij tuincentra verkrijgbaar zijn. Zodra er een paar gevormd is en een vrouwtje blijft plots erg sterk aan een slakkenhuis gebonden, zijn er waarschijnlijk eitjes afgezet. Dit zijn er meestal een 25 tot 30.

De jongen zijn erg klein en groot te brengen met pas uitgekomen Artemia en fijngewreven droogvoer. Indien in het aquarium veel slakkenhuizen liggen, zal het niet eenvoudig zijn de jongen uit te vangen: ze verschuilen zich bij gevaar zo diep mogelijk in een slakkenhuis.

Ideale beginnersvis en geschikt voor kleine aquaria.