> home
  > forum
  > vismarkt

inrichting

Een Tropheus-aquarium is, zoals besproken in het kopje "de bak" een ruime bak. Omdat Tropheussen graag veel zwemmen, is het van belang de bak niet vol te proppen met stenen. Om het geheel toch een decoratief uiterlijk te geven, is het goed een bij de omgeving passende achterwand te maken. Klik hier om te zien hoe de ik de achterwand van mijn bak heb gemaakt.

Als de achterwand is geplaatst, kan er een dunne laag tempex op de bodem worden geplaatst. Om dat Tropheussen graag knabbelen aan alles waar ze bij kunnen, kan de laag tempex afgedekt worden met vijverfolie, waar zand op is geplakt.

Vervolgens worden er enkele rotspartijen geplaatst. Er worden bij voorkeur meerder rotspartijen gevormd, die niet aaneengesloten zijn. Ertussen vormt een centimeter of dertig van alleen zand een goede afscheiding.

Daarna kan het zand in het aquarium. Fijn zand, zoals metselzand, voldoet prima als bodembedekking. Het voordeel van fijn zand is dat uitwerpselen op het oppervlak blijven liggen, zodat deze gemakkelijk met de stroming mee worden genomen richting filter. Ook kunnen de uitwerpselen zo eenvoudig worden afgeheveld wanneer er bijvoorbeeld water wordt ververst.

Beplanting is niet strikt noodzakelijk, maar planten die stevig zijn en goed wortelen gedijen meestal het best in een Tropheus-bak. Vaak zien we dat als planten Anubias, Vallisneria en Hoornblad worden gebruikt. Vooral de laatste is een harde groeier. Dat is van belang om overtollige voedingsstoffen uit het water vast te laten leggen, zodat kwalijke algen als blauwe alg (foto) geen kans krijgen. Omdat Tropheus-soorten algengrazers bij uitstek zijn, moet er goed belicht worden zodat er een goede algengroei op de rotsen plaatsvindt.