> home
  > forum
  > vismarkt

verspreiding

Onder elke foto staat de naam van de Tropheussoort genoemd. Achter de naam staan één of meer cijfers, die corresponderen met de vindplaats(en) op de kaart. Bij één cijfer op de kaart kunnen meerdere soorten voorkomen. Klik op kleine foto om een grote afbeelding van de vis te bekijken.

Help mee deze database te vervolmaken en stuur foto's van volwassen vissen van de ontbrekende soorten in! Ook betere foto's van getoonde soorten zijn natuurlijk welkom. Mooiere foto's van wel aanwezige soorten zijn natuurlijk ook welkom.

Naamgeving: de vissen binnen de Tropheusgroep kennen, zoals we weten, veel variatie. Het is een mooi voorbeeld van de prachtige staaltjes evolutie zoals die in het Tanganyikameer heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt. Binnen het geslacht (of Genus) Tropheus is een aantal soorten (of species) bekend, bv. moorii en duboisi.

Een aantal vissen is wel binnen het geslacht Tropheus ondergebracht, maar er is nog geen duidelijkheid over waar ze verder ingedeeld moeten worden. Ze hebben niet de juiste kenmerken om binnen een bepaalde soort ingedeeld te worden, maar ze hebben ook weer niet de vastomlijnde kenmerken om een in eigen soort ondergebracht te worden. Deze vissen worden door Hans-Joachim Hermann zolang aangeduid met spec. aff. moorii, oftewel species affinis moorii. Dat betekent: "soort gelijkend op moorii". Het wil niet zeggen dat er tussen deze soort en de moorii een verwantschap is; het is slechts een tijdelijke aanduiding zolang ze nog niet geclassificeerd zijn. Ad Konings maakt binnen deze groep niet-ingedeelde Tropheus ook weer onderscheid en duidt de soorten anders aan: T. spec. 'red', 'black', 'mpimbwe' en 'ikola'. In het onderstaande overzicht houd ik deze nomenclatuur aan, omdat deze voor de minste verwarring zorgt.

Binnen de soorten zijn ook weer (kleur)varianten ontstaan. Deze worden meestal aangeduid met de vindplaats aan de kust van het meer. Dat kan de naam van een dorpje of stad zijn, maar ook die van een rots, baai, kaap of eiland. Doordat de verschillende leefgebieden door diep water en rivieruitmondingen gescheiden worden kunnen de verschillende geïsoleerde groepen zich anders ontwikkelen.


Tropheus brichardi 'Kabimba' (5)


Tropheus brichardi 'Malagarasi' (35)


Tropheus brichardi 'Ujiji' (36)


Tropheus duboisi 'Maswa' (35)


Tropheus moorii 'Chaitika' (17)


Tropheus moorii 'Ilangi' (16)


Tropheus moorii 'Kala' (22)


Tropheus moorii 'Katete' (14)


Tropheus moorii 'Linangu' (16)


Tropheus moorii 'Lufubu' (16)


Tropheus moorii 'Mpulungu' (19)


Tropheus moorii 'Kasakalawe' (19)


Tropheus moorii 'Murago' (9)


Tropheus moorii 'Muzumba' (12)


Tropheus moorii 'Kasanga' (20)


Tropheus sp. 'red' Chimba (14-15)


Tropheus sp. 'red' Chipimbi (14)


Tropheus sp. 'red' 'Kachese' (15)


Tropheus sp. 'red' Moliro (13-14)


Tropheus sp. 'black' Bemba (1)


Tropheus sp. 'black' Bulu Point (32)


Tropheus sp. 'black' Caramba (4)


Tropheus sp. 'black' Kiriza (3)


Tropheus sp. 'Ikola' (29)


Tropheus sp. 'Mpimbwe' (27)


Tropheus sp. 'Mpimbwe' redcheek (27)