> home
  > forum
  > vismarkt

voeding

In het kort:
- spirulina vlokken
- eventueel ontdooide Cyclops
- niets anders (!)
- nooit pellets/korrels
- meerdere malen per dag voeren
- pas op voor teveel voeren


Tropheussen eten Aufwuchs. Met dit begrip wordt ruwweg bedoeld: "wat er op groeit". Aufwuchs bestaat uit algen die op stenen en rotsen groeien, en alles wat daartussen leeft. In de ondiepere waterlagen bestaat deze Aufwuchs voornamelijk uit groene algen, wat dieper bestaat deze laag voor een groter deel uit bruine algen of roodwieren. Ook zal er op grotere diepte meer organisch materiaal tussen de algen ophopen (detritus). Dit is dan ook de reden dat we veruit de meeste Tropheus-soorten in de ondiepere waterlagen van het meer kunnen vinden.

Om dit voedsel, dat kleine diertjes, algen, zand en organisch afval bevat, te kunnen verteren, zijn Tropheussen uitgerust met een relatief lang darmkanaal. Dat is dan ook de reden dat deze dieren erg gevoelig zijn voor spijsverteringsstoornissen. Nauwkeurig voeren is dan ook van levensbelang!

Voor zover bekend zijn er maar weinig voeders die altijd goed voldaan hebben. Met name eiwitrijke dieën kunnen snel tot problemen leiden. Deze problemen moeten niet onderschat worden: één keer het verkeerde voer verstrekken kan binnen 24 uur leiden tot verlies van het complete visbestand. Ook het verstrekken van veel voer ineens, is ronduit gevaarlijk. Aquarianen die af en toe toch eens wat muggenlarven willen voeren, of bij afwezigheid van ander voer een "standaard" vlok verstrekken, kunnen deze vissen beter niet houden.

De minste problemen lijken voor te komen indien er uitsluitend met Spirulina-vlokken wordt gevoerd. Eventueel, in kleine hoeveelheden, ontdooide diepvries-cyclops. Onder Tropheus-houders zijn O.S.I. Spirulina Flakes veruit het meest populair. Deze vlokken bestaan voor een redelijk aandeel uit eiwitten, en daarnaast uit de mariene alg Spirulina. Fabrikant O.S.I. kan zelfs niet aangeven waarom door Tropheus een niet gering eiwitpercentage in de vlokken goed verdragen wordt. Mogelijk zijn de tegelijk opgenomen Spirulina-algen verantwoordelijk voor het tegengaan van spijsverteringsproblemen.

Tropheussen "grazen" langeren perioden op een dag de rotsen in de omgeving af. Ze zijn dus langere tijd continu voedsel aan het opnemen. Het gevolg hiervan is, dat het spijsverteringskanaal van deze vissen, niet goed tegen het aanbieden van veel voer ineens kan. Gepelletteerd voer komt altijd in te grote "brokjes" ineens: zwelling van de korrels kan darmproblemen veroorzaken. Voer dus altijd vlokken. Meerdere malen per dag voeren is dus het advies. Aan de buik van de vissen kan worden afgelezen of de hoeveelheid verstrekt voer voldoende is: als de buik recht is, of een zeer lichte holling vertoont, is er weinig aan de hand. Hebben alle vissen een licht bolle buik, dan hebben de dieren al de neiging te vervetten. "Honger" is een slechte maat voor de hoeveelheid te verstrekken voeding: een Tropheus heeft altijd honger! Trap daar dus niet in.In het wild zijn de Tropheussen lange delen van de dag bezig met het met hun scherpe tandjes (foto) afgrazen van de alglaag op de rotsen.

De voedingseisen hebben als consequentie dat een aantal andere vissoorten moeilijk te combineren is met Tropheus. Ook het gedrag van Tropheus is niet voor elke vis acceptabel.

Lees bij gezelschap voor welke andere vissen dat de minste problemen oplevert.