> home
  > forum
  > vismarkt

water

Het water van een Tropheusbak moet aan een aantal eisen voldoen. Om de kwaliteit optimaal te houden, is het regelmatig verversen een must. Wekelijks 30% verversen is een goede maat van water verversen. Ververs nooit water tegelijk met het schoonmaken van het filter.

Zoals bij elke Tanganyikabak: een pH van 8,0 - 8,5, GH van 7 - 11, KH van 14 - 18, temperatuur van 24 - 26 graden, nitriet: minder dan 0,1 mg per liter (liefst '0') en nitraat: minder dan 25 mg per liter.

Voor veel Nederlandse plaatsen geldt dat leidingwater al goed in de buurt van deze waarden komt. Om het water helemaal goed te krijgen, kan GH en KH-verhoger gebruikt worden. De pH stijgt dan vanzelf ook. Het kan geen kwaad vijverproducten te kopen in plaats van aquariumproducten: het verschil zit hem in de grootte van de verpakking en de prijs per kilo. De hoeveelheid die moet worden toegevoegd is eenvoudig te bepalen: Na het vullen van de bak voor het eerst wordt de zuurgraad en de hardheid gemeten, en vervolgens wordt er telkens een eetlepel van het middel toegevoegd tot de gewenste waarden zijn verkregen. Meestal zal men rond de 1 eetlepel per 100 liter ververst water uitkomen. Los het poeder in een paar liter water op alvorens het toe te voegen. En laat de GH of KH niet meer dan 2 graden per keer stijgen; geef het aquarium (en vooral de dieren erin) de tijd aan het 'nieuwe' water te wennen.

Er gaan nog verhalen rond dat er zout moet worden toegevoegd aan het water: dit is niet nodig, en kan zelfs schadelijk zijn. De zouten die in het meer van nature aanwezig zijn, zijn de zouten die we toevoegen om de GH en KH goed te krijgen. Dit is géén keukenzout!

Hoewel het in de natuur nauwelijks te zien is: planten kunnen van belang zijn, zeker als er niet wekelijks water wordt ververst. Tropheussen produceren als planteneters veel mest, zodat een aquarium eenvoudig vervuild raakt. Planten leggen veel stoffen die uit de uitwerpselen oplossen vast, mits in ruime mate aanwezig en overvloedig belicht. Verversen van een aanzienlijke hoeveelheid water is echter altijd hetgeen dat het water goed kan houden.