achterwand

Hieronder staat stap voor stap hoe de achterwand is gemaakt die in mijn bak zit.

Een achterwand moet aan een paar belangrijke en minder belangrijke eisen voldoen. Een opsomming, waarbij ik begin met de belangrijkste:
- er mogen geen gifstoffen in het water komen
- alle gebruikte materialen moeten bestand zijn tegen langdurige inwerking van UV en water
- de achterwand moet stevig zijn, en het liefst licht
- de achterwand mag niet teveel ruimte innemen
- het oppervlak moet de harde tanden van Tropheus kunnen weerstaan
- de achterwand moet niet teveel opvallen / een donkere kleur hebben
- de achterwand moet een natuurlijk geheel vormen met de andere decoratiematerialenVoor de achterwand die ik gemaakt heb, is als basismateriaal polystyreen gebruikt. Dit is een kunststof die als isolatiemateriaal wordt gebruikt. Merknamen als Roofmate en Floormate komen misschien bekender voor. Het gaat hier dus niet om tempex (piepschuim), dat is gemaakt van hetzelfde materiaal maar een heel andere structuur heeft.

Met staalborstel en brander werd het materiaal de gewenste vorm gegeven, waarna het geheel werd geschilderd. Daarna werd de wand bestreken met epoxyhars. Ten slotte werd later nog een laag epoxyhars aangebracht. De nog natte laag hars werd bestrooid met zand, zodat de achterwand een "stenen laagje" kreeg, zodat het oppervlak op echte rotsen ging lijken.


Materialen achter- en zijwanden voor een bak van 200 * 60 * 60:
4 platen floormate van 120 * 60 * 3 cm, staalborstel, schuurpapier, stanleymes, stift, schoolbord- en acrylverf (beiden op waterbasis), 2-componenten epoxyhars, siliconenkit, kwasten en een propaanbrander.

Op papier heb ik eerst verschillende ontwerpen gemaakt, gebaseerd op foto's van echte rotspartijen. Gekozen werd voor een ontwerp dat doet denken aan zacht gesteente dat door de water en wind is uitgesleten. Dit werd dan nagetekend op de floormate-platen.

Vervolgens bracht ik het reliŽf aan met een staalborstel. Dit geeft veel fijn stof: een overall en stofkapje zijn geen overbodige luxe. Om het geheel een nog natuurlijker uiterlijk te geven, en om de buitenste laag polystyreen harder te maken, heb ik met de gasbrander het oppervlak verhit. Het oppervlak is nu ook minder poreus.

Daarna werd het gehele oppervlak goed in de zwarte schoolbordverf gezet. Dat is een nauwkeurig werkje op zo'n onregelmatig oppervlak: elk miniem overgeslagen plekje wordt uiteindelijk een lichtblauwe vlek op een donkere achterwand: heel storend.

Om de wand een meer 'rotsachtig' uiterlijk te geven, heb ik met een brede kwast die een heel klein beetje oranje verf bevatte, het oppervlak vluchtig bestreken. Zo krijgen de hoger gelegen delen een lichtere kleur en ontstaat er meer dieptewerking.

Tenslotte heb ik alle losse delen achterwand tegen de achter- en zijruiten van het aquarium gelijmd met siliconenkit. Toen de kit droog was, heb ik de wand van 2 lagen epoxyhars voorzien. Na het aanbrengen van de tweede laag hars heb ik de wand bestrooid met mestelzand (dat ik ook als bodembedekking gebruik). Zo krijgt het een natuurlijk uiterlijk.