Het aquarium van Bart Snyckers

Ik ben een liefhebber van zowel Tanganyika als Malawi cichliden, maar de Tanganyika's hebben het grootste aquarium gekregen. Namelijk een 200x80x70 met bruto 1480 liter. Als achterwand heb ik gekozen voor een Pangea Rocky II om het zo natuurlijk mogelijk te maken voor de bewoners. De inrichting is opgezet in drie stukken, links en rechts een rotsformatie van blauwe Ardennerrots en daartussen een zandvlakte. Door middel van een Vallisneria spiralis veld en wat waterpest (later wordt dit vervangen door Hydrilla als ik er genoeg heb) heb ik getracht wat groen in de bak te brengen. De zandvlakte is gemaakt van 50kg bruine rivierzand, wat zeer geappricieert wordt door de Callochromissen. Onder de stenen ligt een isimo (tempex) plaat met daarop een vijverfolie zodat tijdens het graven niet de isimobolletjes loskomen. Als verlichting hangt er een IKS Aquastar Luxus T8 balk boven met twee Dennerle African-Lake lampen. Dit is een dimbare lichtbalk die aangesloten is op een IKS Aquastar computer die voor een zonsop- en ondergang zorgt.

Het aquarium wordt gefilterd over een droog/nat bioloog van 30x60x20/150x60x40 met een dubbel overloopsysteem. Vanuit de overloop vertrekken er twee buizen van 40 die boven de droogfilter samenkomen en waaruit het water door een 100-tal gaatjes uitspuit. Vervolgens stroomt het water door bioballen (droog), grove en fijne filtermatten, filterwat, siporax, lavasplit en nog eens bioballen. Een opvoerpomp van 4000l/u (bruto) pompt het water terug omhoog.

Aangezien ik graag grote groepen zie zwemmen heb ik gekozen als hoofdbewoner voor een Tropheus-soort. Daar het nogal vechtersbaasjes kunnen zijn heb ik voor een jonge groep van 40 stuks F1 Tropheus moorii Ilangi gekozen. Deze heb ik eerst laten opgroeien in een 450l aquarium en later in een 660l. Ze hebben nu hun eindbestemming bereikt in dit ruim aquarium waar ze kunnen uitgroeien tot volwassen exemplaren. Als medebewoners heb ik nog twee kleinere groepen, namelijk een groep van 8 stuks Callochromis stappersii en een groep van 8 stuks Synodontis petricola Dwarf. Tenslotte zit er nog een Eretmodus cyanostictus en Neolamprologus tretocephalus koppeltje in.

Voor het onderhoud ververs ik tweewekelijks 30% water. Tijdens deze schoonmaakbeurt ruim ik zoveel mogelijk afval op door het weg te zuigen. De temperatuur wordt ook door de IKS Aquastar computer geregeld en staat overdag op 25 en 's nachts 24 met een maximale afwijking van 0,5. De andere waterwaardes zijn: pH 8, kH 10, gH 16 en nitraat minder dan 10mg/l.