Aanpassing visbestand

vraag hier of je vissen bij elkaar passen
Plaats reactie
BooN
Berichten: 148
Lid geworden op: 10 apr 2012, 19:52

Aanpassing visbestand

Bericht door BooN » 16 jul 2013, 23:01

Beste allemaal,

Ik wil jullie mee vragen mee te denken over een aanpassing van mijn visbestand.
Ik heb een Trigon (hoek)bak staan met een inhoud van 350 liter en een voorruitlengte van 1.20

Momenteel huisvest deze bak de volgende bewoners
5 Synodontis Lucipinnis
1 Lamprologus Leleupi
1 Altolamprologus Calvus
7 Paracyprichromis Nigripinnis (eerst waren dit er 8 maar eentje heeft zich een tijdje geleden klom gezwommen waarna hij overleed aan zijn verwondingen :(). Ik wil deze groep uit gaan breiden met 3 tot 5 dieren.
2 Xenotilapia Spilopterus. Deze vis wil maar niet lekker aarden in mijn bak en ga ik zeer waarschijnlijk eruit halen.
8 Aplocheilichthys Pumilus (deze groep begon met 10 een een maand of 8 geleden, maar is inmiddels terug gelopen naar 8. Ik lees overal dat deze vissen niet heel oud worden, dus ik verwacht binnen nu en 6 tot 12 maanden geen van deze visjes meer over te hebben).

Goed, ik verwacht dus over een tijdje geen Pumilus meer te hebben, een grotere groep para's te nemen (waarvoor ik naar Verduijn wil) en dus te stoppen met de xenotilapia's omdat die at best in een gedoogbeleid met elkaar leven.

Ik zou graag nog wel een dier voor de wat lagere laag in de bak erbij hebben, mogelijk een andere xenotilapiasoort of wellicht iets van een aal ofzo. In het verleden heb ik multies gehad, maar dat vond ik geen prettige combinatie met de para's (veel te agressief) dus een dergelijk visje zie ik niet meer zitten.

Ik hoor graag suggesties dus kom maar op:)

BooN
Berichten: 148
Lid geworden op: 10 apr 2012, 19:52

Re: Aanpassing visbestand

Bericht door BooN » 16 jul 2013, 23:53

Ik zit te denken: de kolonie multi's was erg dominant naar de para's toe, die daar duidelijk stress van ondervonden. Is het wellicht een idee een koppel rustige(re) slakkenhuiscichlides te houden? Ik den dan aan Brevis of Ocellatus ofzo (toevoeging: of Signatus, wat ik daar zo van zie qua gedrag in fimpjes en wat ik lees over het gedrag en de eisen op bv tanganyikacichlide.nl, word ik best enthousiast van :)). Ik zou het in ieder geval wel leuk vinden als er iets gebeurde op de bodem van het aquarium.

Een echt laag blijvende xenotilapia vind ik ook een leuk idee zoals ik al zei, maar ik ben wat sceptisch of ik daar echt voldoende zandoppvervlakte voor heb. Aangezien mijn bak een hoekbak is, heb ik een grote rotsformatie gemaakt die helemaal tot bovenin de bak komt in de diepe punt van de bak. In deze rotsformatie leven Synodontis, Calvus en Leleupi. Pumilus en de Para's (en nu nog X.spilopterussen) hangen erbij/voor. Ik heb dan links en rechts voor de rotsformatie aardig wat hoornblad en nog wat Valisneria staan (deels ook om een tweetal lelijke krassen in het glas wat te maskeren) en heb dan daartussen een open zandvlakte van ongeveer 40x30cm. Deze oppervlakte zou ik overigens nog kunnen verdubbelen door links de planten weg te halen (de krassen zitten rechts). dan is hij dus 80x30.
Ipv een Xenotilapiasoort zou ook Neolamprologus signatus og Neolamprologus kungweensis wellicht wat kunnen zijn, lees ik zo. Ik heb geen ervaring met deze visjes persoonlijk, in welke aantallen zou ik deze visjes kunnen overwegen?

Welk visje kan ik het blijst maken met een dergelijke ruimte en matched goed met wat er dan rondzwemt?

BooN
Berichten: 148
Lid geworden op: 10 apr 2012, 19:52

Re: Aanpassing visbestand

Bericht door BooN » 18 jul 2013, 00:24

Weinig reacties nog :(.

Anyway, wat ik zei over de Spilopterus werd vandaag maar weer bevestigd toen ik eentje dood uit mijn bak kon vissen. Van de originele groep van zes was/is er een dusdanige dominante killer dat hij nu alle vijf zijn soortgenoten over de kling gejaagd heeft...

Deze laatste Spilopterus mag iemand gratis komen ophalen (als hij het aandurft), en anders gaat 'ie terug naar Verduijn.

Dan rest mij momenteel dus:
1 Leleupi
1 Calvus
7 Nigripinnis
8 Pumilus
5 Lucipinnis

Zoals in de openingspost vermeld, wil ik de Nigripinnissen graag uitbreiden naar 10-12 stuks, verwacht ik over niet heel lang afscheid te nemen van mijn pumilus wegens ouderdom, en wil ik dus graag een bodembewoner erbij nemen als ik dan toch naar Verduijn afreis. Op het moment neig ik erg naar Neolamprologus Signatus, en dan iets van 1m/2v of iets dergelijks (bij andere ideeën hoor ik dat graag). Wat ik zo op de filmpjes zie is het een leuk visje dat op zijn borstvinnetjes op het zand staat en een typisch bodembewonertje is.

Daarnaast wil ik ook graag horen wat jullie mening is over Tanganidocus Irsacae. Ik overweeg deze vis omdat ik echt heel erg veel (goede) alg in mijn bak heb, waar wat mij betreft wel van gegraasd mag worden. Wat ik zo begrijp, is deze soort minder een voedingsspecialist dan de Petrochromis soorten, en dat, zolang ik maar goed spirulina voer en dingen als mysis, ik met het voeren van de overige vissen niet meteen deze vis een darmkwaal bezorg. Ik hoor graag wat jullie denken van deze vis in mijn bak bij de rest van het bestand. Denken jullie dat het kan, zowel qua voedingsbehoefte als qua drukte in de bak? Als de bak te vol zou worden, zou dit de eerste vis zijn die ik zou laten liggen.

Gebruikersavatar
Dirkteur
Berichten: 1140
Lid geworden op: 10 okt 2005, 09:51
Locatie: Sint Katelijne Waver (Mechelen)

Re: Aanpassing visbestand

Bericht door Dirkteur » 18 jul 2013, 08:42

BooN schreef:Anyway, wat ik zei over de Spilopterus werd vandaag maar weer bevestigd toen ik eentje dood uit mijn bak kon vissen. Van de originele groep van zes was/is er een dusdanige dominante killer dat hij nu alle vijf zijn soortgenoten over de kling gejaagd heeft...
Vreemd, nog niet meegemaakt bij de xeno Spilopterus. Bij mij zelf was de volwassen groep van 17 heel erg vredelievend. Ik vind het trouwens nog steeds vissen die de moeite zijn en erg mooi in het aquarium.

Jammer te lezen, maar de éne zal de andere niet zijn :wink:
Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus!

Plaats reactie