Dit topic is een vervolg op:MGSNK schreef:Voor de nieuwe lezers die niet alles willen lezen:
Dit topic gaat 'voornaamlijk' over de kleinere soorten Tanganyika aalen
(vragen over de grotere soorten kunnen hier ook gerust gesteld worden).
Het betreft in ieder geval de volgende soorten:
Caecomastacembelus Albomaculatus
Een kleine aal, ongeveer 22 cm met een mooie nettekening op de rug. Kan prima in z'n eentje worden gehouden, of in een flinke groep. Niet met z'n tweeen. Let op: dit dier kan broed eten als het de kans krijgt. Prachtig dier en een aanvulling voor iedere Tanganyika bak.
Caecomastacembelus Micropectus
Eveneens een kleine aal, net aan 18 cm als het dier volwassen is. Het heeft in tegenstelling tot de Albomaculatus geen DUIDELIJKE nettekening op de rug maar is eerder eentonig gekleurd. De buik kan wat lichter van kleur zijn. Volgens de literatuur is het dier geen broed/viseter, maar uit eigen ervaring blijkt ook deze aal toch wel een jagers instinct te hebben.
In z'n eentje en met meerdere ( >10!) kan het diertje prima gehouden hebben, over een tweetal is nog weinig bekend. Erg interessant dier en is makkelijk handtam te krijgen.
Caecomastacembelus Tanganicae
Een van de kleinste, mooiste, maar ook gevoeligste Tanganyika aalen.
Schijnt redelijk populair te zijn, getuige dat ze bij Verduijn vrij snel weg waren. Is een kieskeurige eter en sterft liever dan dat het bepaalde dingen eet. Geen broedeter, kan met meerdere, alleen en met z'n tweeen gehouden worden, mits de bak ruim genoeg is en er genoeg schuilplekken zijn.
Fotos van de dieren zijn te vinden op:
http://www.tanganyika-cichlids.com/masta_photos.htm
Mooi zo een aal, maar waar kan je ze kopen?
De bovengenoemde aalen zijn nagenoeg altijd op voorraad bij Verduijn Cichlids in Zevenhuizen. Het betreft meestal jongere exemplaren, die ongeveer op 3/4 van hun volwassen lengte zijn. Indien er nog andere zaken gevonden worden waar de dieren worden aangeboden, gelieve dit even te melden zodat deze startpost aangepast kan worden. Bij Aquaferrytales in Amersfoort worden ze ook aangeboden. Of daar continuiteit in zit is nog niet bekend.
Vragen?
Vragen en opmerkingen kunnen direct in dit topic gedaan worden. Aalen zijn toch wat anders dan cichlides en onduidelijkheden kunnen soms nare gevolgen hebben. Stel dus gerust een vraag als het antwoord erop niet in het topic gegeven is, en/of je dat niet zeker weet.
Met dank aan alle mensen die in dit topic hebben geparticipeerd en nog steeds doen![]()
[centraal topic] Kleine stekelaal-soorten #1